Ударно–вълнова терапия

Ударно–вълнова терапия

Екстракорпоралната ударно-вълнова терапия, позната още като Shockwave, е неинвазивен метод за облекчаване на болката в мускулите и ставите, и връщане на подвижността.

За пръв път ударно-вълновата терапия е приложена през 1980 г. за литотрипсия /разбиване/ на камъни в бъбреците.

В началото на 90-те години, се появяват и първите публикации за ефекта на ударните вълни в ортопедията. Започва нова ера в лечението на мускулно-скелетната болка!

Механизъм на действие на Shockwave терапията

Шоковата вълна е акустична вълна, която носи висока енергия до болезнените точки на възпалените тъкани на опорно-двигателния апарат със субхронични и хронични състояния. Екстракорпоралната  акустична терапия с вълни причинява микроскопични извънклетъчни биологични реакции, насърчаващи регенерацията и възстановяването на костите, сухожилията, мускулите и фасциите. Шоковите вълни се характеризират с рязка промяна на налягането и висока амплитуда. Кинетичната енергия на снаряда, създадена от сгъстен въздух, се прехвърля към предавателя в края на апликатора и по-нататък в тъканта.

Терапията е насочена към точката на болка, върху която се поставя акустичният вълнов генератор, чрез свързващ гел между него и кожата.

Какъв е ефекта от Shockwave терапията?

Резултата от взаимодействието на шоковите вълни с болната тъкан, е  изграждането на нови кръвоносни съдове, стимулиране производството на колаген и ускоряване на клетъчния растеж, което помага  за премахването на хроничните възпаления, действа обезболяващо и възстановява движенията в болезнените стави.

При кои заболявания е подходяща ударно-вълновата терапия?

Shockwave терапията намира широко приложение при лечението на острата и хроничната болка. Тя се прилага, както самостоятелно, така и отлично се съчетава с други методи на лечение.


През последните десетилетия, ударно-вълновата терапия придоби широко  приложение при лечението на:

Противопоказания за ударно-вълнова терапия

Ударно-вълновата терапия се прилага посредством специален накрайник на апарата, директно върху проблема, използвайки контактен гел за ултразвук. По време на процедурата пациентът се поставя в удобна позиция в зависимост от мястото на проблема. Силата на шоковите импулси се определя спрямо болковата чувствителност на пациента. Процедурата може да е свързана с усещане на болка или дискомфорт. Лечението обикновено се състои от 3-5 сеанса по 10-15 мин. в период от 5-10 дни. След процедурата при нужда може да се използват обезболяващи средства или криотерапия (лечение с лед).

Защо да изберем Shockwave терапията?

Shockwave намалява болката и функционалното увреждане. Терапията е безопасен и ефективен метод, който връща пациента по-бързо към нормалния му начин на живот.

Клиничният опит показва, че ударно-вълновата терапия активно се използва в областта на ортопедията, неврологията, спортната медицина като нехирургичен метод за по-бързото възстановяване на мобилността и ускоряване на лечението на острата или хроничната болка.